מיינדפולנס , תרגול והקשר למסחר – חלק א’


-DISCLAIMER –
– כתב ויתור –
מידע זה הוכן על ידי שמרית מנור פפר.
החומר בבלוג זה אינו מכיל תיעוד של מחירי מסחר, או הצעה או שידול לעסקה בכל מכשיר פיננסי.
שמרית מנור פפר אינה נושאת באחריות לכל שימוש שייעשה במידע או הערות אלו ולכל תוצאה שתגרם מכך.
לא ניתנת אחריות לגבי הדיוק או השלמות של מידע זה. כתוצאה מכך כל אדם הפועל על פיו עושה זאת על אחריותו בלבד.
כל מחקר שמוצג אינו מתייחס ליעדי השקעה ספציפיים, למצבו הפיננסי ולצרכים של כל אדם ספציפי שעשוי לקרוא אותו ולא הוכן בהתאם לדרישות החוק וככזה נחשב לתקשורת שיווקית.
האתר/הבלוג כולו מספק מידע כללי בנושא שוק ההון ומכשירים פיננסיים.
המידע אינו מלא ושלם ואינו כולל את כל ההבהרות והמידע הרלוונטי בנושא שוק ההון ומכשירים פיננסיים. האתר/הבלוג אינו מכיל הצעה או שידול לעסקה כלשהי ונכתב למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין להשתמש בו לצורך קבלת החלטת השקעה.
כל המידע באתר/בבלוג בהתבסס על מידע הידוע והמפורסם לציבור.
כל המפורסם באתר/בבלוג אינו מתיימר לכלול את כל המידע הנדרש לצורך ביצוע השקעה.
כל המידע באתר/בבלוג נלמד ונאסף על ידי הכותבת מתוך קריאה, למידה, צפיה ומנסיונה האישי כסוחרת בשוק ההון אותו היא משתפת מנקודת מבטה האישית.
למשקיעים שונים עשויות להיות מטרות שונות, לפיכך על כל משקיע להתאים את השקעותיו למטרותיו וצרכיו האישיים.


  • אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ מס ו/או ייעוץ השקעות.
  • אין לראות אתר/בלוג זה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות
  • אין לראות באתר/בבלוג זה משום המלצה לרכישה או למכירה של ני”ע או מוצר פיננסי כלשהו או תחליף לייעוץ ,המתחשב הן בנתונים ובצרכים של כל אדם והן בבדיקה מקיפה ויסודית של כל מוצר ומוצר, הניתן ע”י בעל רישיון לייעוץ כקבוע בחוק.
  • כותבת האתר/הבלוג איננה יועצת השקעות והיא משתפת מחוויותיה, מסקנותיה ודעתה האישית בלבד!

מיינדפולנס, תרגול ומה הקשר בין זה לבין מסחר – חלק א’

מסחר יומי בשוק ההון, כסף, מספרים, גרפים, עליות, ירידות…

מה הקשר בין זה לבין מיינפולנס ואיך זה בכלל קשור אלי.

האמת היא שכל החיים התרחקתי ואפילו זלזלתי בכל העולם הרוחני הזה, זימונים, מחשבה יוצרת מציאות וכל הממבו ג’מבו האלה.

חייתי את החיים שלי הכי רחוק מכל זה.

מדיטציות, בודהיזם…

מה זה השטויות האלה?

וקצת כמו הבודהה עצמו לא נתקלתי בחולי ובמוות, לא עברתי משברים ובחרתי להתעלם ו”להחליק” כל מה שיכול היה להיתפס בעיניי כסבל.

(אם זה טוב או אם זה רע זה כבר עניין אחר וזה גם לא באמת משנה כי זה מה שהיה).

לקראת גיל 40 חוויתי את מה שהרשתי לעצמי לפרש כמשבר וכסבל לראשונה בחיי והמערכות שלי לא עמדו בזה.

הלבלב שלי תקף את עצמו וקרס ומאז אני סכרתית (TYPE 1),

כן, יש דבר כזה סכרת נעורים שמגיעה בגיל מאוחר, קוראים לזה LADA (גם אני הופתעתי…).

פחות או יותר בשלב הזה הבנתי שמשהו צריך להשתנות והמשהו הזה הוא אני ומאוד בקיצור כך התחיל הרומן שלי עם הבודהיזם.

הפסקתי להיות צינית וחיפשתי חבל הצלה, התחלתי לקרוא ולהתעמק בכל דבר שיכול היה לסייע ולאזן את הסוכר שלי, והתחלתי בנשימות.

מסתבר שלנשום זה עניין מאוד פשוט, עניין שבשגרה אבל ככל שלמדתי יותר הבנתי שאני לא עושה אותו מספיק.

שלמרות שיש סביבי אוויר בשפע אני לא מעריכה ולא מנצלת את העובדה הזו לטובתי (כך לימדה אותי מדריכת זן חכמה) וכמו כל בן אדם שמוצא את עצמו במצוקה קיבלתי החלטה לקפוץ למים ולהתמסר,

לקחתי קורס בסיס במרכז פסיכודהרמה אצל עדה אבשלום ופשוט התאהבתי, מה שהיא אמרה, איך שהיא אמרה, הדרך שבה היא הנגישה לי את הבוזהיזם – הכל הסתדר לי והכל היה נשמע לי הגיוני, הרגשתי שהגוף שלי מגיב וגם הסוכר.

מאז ועד היום אני לא מפסיקה ללמוד, החל בקורסים וסדנאות נוספות דרך מרכז פסיכודהרמה בקמפוס ברושים, דרך סדנאות במרכז Become one שבו שתיים מחברותיי הטובות מתאמנות ומאמנות, הצטרפות לקבוצות מדיטציה, קריאה של כל מה שאני יכולה על בודהיזם ומיינפולנס, צפייה בכל ההרצאות של פרופסור יעקוב רז שאני יכולה למצוא ביוטיוב (אני אוהבת את הגישה שלו, הקול והאינטונציה שלו מרגיעים אותי וכל מה שהוא מספר ומסביר כל כך הגיוני לי וחכם), ובעיקר אני מנסה להתמיד ולתרגל מדיטציה ותשומת לב לכאן ולעכשיו.

מודה, אני לא מצליחה לתרגל כל יום, רחוק מזה…
אבל רכשתי לי כלי,

כלי שאני יכולה להשתמש בו מתי שאני צריכה ומאותו הרגע הבחירה היא שלי.

אז מכל ההקדמה הזו אני מקווה שהצלחתם להבין שאני לא רוחנית במובן הפנאטי, אני לא מאמינה בלשבת מול הים בשקיעה כי רק שם אפשר לעשות מדיטציה או בריטריטים ובסדנאות שיהפכו אותי לבנאדם טוב יותר, שלם יותר, מפותח יותר.

אני מאמינה שאני טובה, שלמה ומפותחת בדיוק כמו שאני ואני לא זקוקה לסופי שבוע יקרים ומשני תודעה וחיים.

מה שאני כן צריכה זה ללמוד, לדעת יותר, לנשום ולהכיר את עצמי באמת, לבלות עם עצמי יותר זמן ובהקשר שלנו אני צריכה להיות במצב מדיטטיבי (למטוד) בזמן שאני סוחרת.

מה זה אומר?

לפי המילון זה אומר :

בוננות, הגות, התבוננות מעמיקה פנימה, חקירת האדם את נפשו עצמו, תרגול מנטלי, כלי טכני שמקורו בדת ההינדו לביצוע פעולה עצמית בנפש האדם.

בפועל זה אומר – להיות מוכנה לפגוש את מה שיש בדיוק כפי שהוא.
במדיטציה אי אפשר להיכשל או להצליח.
כל מה שעולה, הוא פשוט מושא להתבוננות וכל דבר הוא בגדר: IT IS WHAT IT IS.

(בפרוש האישי שלי כמובן,כמו כל דבר אחר שאני כותבת בבלוג שלי, הכל לפי ההתסתכלות, ההבנה והפירוש האישי שלי).

דבר נוסף שחשוב לומר הוא שהדרך הבודהיסטית אינה מזמינה לפאסיביות או לאי עשייה, חוסר מחשבה על העתיד או חוסר תכנון כפי שיצא לי לחשוד בתחילת לימודי, היא רק מזמינה אותנו לשים לב איך זה נעשה, ולבדוק כל הזמן האם העשייה והתכנון שם אותנו במקום של סבל ואי נוחות.

עכשיו בואו ונבין איך הכל מתחבר אצלי למסחר ולמה רק כשאני סוחרת במצב מדיטטיבי אני יכולה להרוויח בעקביות!

הרי גם קוף יכול ללחוץ על כפתור הקניה והמכירה ובמקרה להרוויח וזה יכול לקרות כמה פעמים ברצף, כולם מדברים על הקוף הזה כסיפור שהיה או לא באמת היה אבל גם אם זה באמת קרה או לא קרה זה לא יכול להיות עיקבי לאורך זמן והמטרה שלי היא לצור לעצמי הכנסה עקבית וקבועה ממסחר יומי במניות בנסדק.

וזוהי ההשוואה בכמה נקודות משיקות לפי השקפתי:

הכל מתחיל מ:

1. עצת הבודהה לבני קלאמה:

הוא סיפר להם על דרכו ועל צורת החיים שלו ואמונותיו ואז כשהם אמרו לו שאתמול ביקר אצלם מישהו אחר, גם איש חכם שאמר להם דברים אחרים, הם שאלו אותו למה להם ללכת אחריו ולהאמין לו, ולא לאדם השני שביקר אותם אתמול,
והוא ענה להם:

אל תאמינו למורים או למה שכתוב בכתבים קדושים. בדקו בעצמכם. אך כדי לבדוק באמת יש להתנסות, להתמסר ללימוד החדש, להשעות ולהשהות את הדפוסים, ההשקפות וההתנגדויות ו”לצלול” לתוך הלימוד.

כך גם במסחר היום – אל תאמינו לי או לכל מורה או “מנטור” אחר, תבדקו בעצמכם – תתנסו, תתמסרו, תשעו ותשהו דפוסים, השקפות והתנגדויות ו”תצלולו” לתוך הלימוד.

וגם לגבי אסטרטגיות – אל תאמינו, תבדקו בעצמכם!

ואין ברירה – רכישת מיומנות חדשה חייבת לעבור דרך קושי, יש שכר לימוד שצריך לשלם וכדאי לדעת מראש מהו והאם אתם מעוניינים לשאת בו.


2. שלושת מאפייני המציאות לפי הבודהיזם:

  • אי נחת – דוקהה – פער בין מצוי לרצוי
  • השתנות מתמדת – הכל משתנה, אירעי וחולף
  • התהוות גומלין – הכל קשור להכל ואנחנו חלק בלתי נפרד עולם שלם, אנחנו לא נפרדים.

בין שלושתם יש קשר ישיר כי הרי ההשתנות מאפשרת את התהוות הגומלין,

התהוות הגומלין מאפשרת וגורמת להשתנות ויש קשר בין השתנות לאי נחת.

והבודהה אומר שאי אפשר לעבור את חיים בלי להיתקל באי נחת, וכדאי להשלים עם זה – אי הנחת הנורא ביותר נוצר כשאנחנו מנסים להתחמק מאי הנחת.

כך גם במסחר:

  • אי נחת – יש פער בין התוצאה שאני רוצה לקבל והתוצאה שאני אקבל בפועל, חלק גדול מהזמן בעיקר בהתחלה תחושו באי נחת, הניסיונות להימנע מאי הנחת – מהפסדים רק יגרמו להפסדים גדולים יותר כמו לא לצאת מעסקה מפסידה ובכך להגדיל את ההפסד או להסס לפני כניסה לעסקה בגלל הפחד מהפסד וכניסה מאוחרת מידי.
  • השתנות מתמדת – השוק בהשתנות מתמדת ומן הסתם אי אפשר לסמוך על כך שמגמה או תנועת מחירים ימשכו ושמניה תתנהג אותו הדבר וגם אנחנו כסוחרים בהשתנות מתמדת ואני שסוחרת עכשיו לא אהיה אותו אני כשאסחור את העסקה הבאה כי זה יושפע כנראה מהתוצאה של העסקה הנוכחית או הקודמת לה או ממה שעברתי בבוקר, כמה בטחון יש לי ברגע נתון או כמה אני לא כשירה לסחור ברגע אחר.
    אין שתי עסקאות זהות ולכן לא ניתן לצפות לאותה התוצאה, גם אם המחיר אותו המחיר והווליום מסחר אותו ווליום מסחר והתנועה שקדמה היא אותה התנועה והמגמה היא אותה מגמה, תמיד יהיו דברים שונים כי זה אף פעם לא אותם סוחרים – מספיק ההבדל בין סוחר בצד השני שאכל כבר צהרים או שניה לפני כשהוא רעב או סוחר שהרוויח כל הבוקר וביום האתמול או הפסיד.

אחרי שנפנים שהכל משתנה, ארעי וחולף נבין שהניסיון שלנו להיאחז הוא כמו הניסיון לתפוס ולהחזיק מים זורמים מהברז, תעתוע. ואז נשחרר.

  • התהוות גומלין – וכאן אין צורך להרחיב, אנחנו הרי במערכת המסחר בקושי בורג, פירור. אנחנו חלק ממערכת שלמה שבה דבר משפיע על דבר, אנחנו לא נפרדים, לא מיוחדים ולא משפיעים או מחליטים על כלום מלבד על עצמנו וגם זה לא נכון כי סוחר יום לא מיומן אפילו על עצמו לא משפיע אלא מושפע מתנודות השוק, מחשבות ואמונות מעכבות ודפוסים מחבלים והמטרה כאן היא להגיע למצב שאנחנו אומנם לא שולטים על השוק אבל על עצמנו נצליח לשלוט!

    מבחינתי הדבר היפה ועם זאת המסוכן במקצוע שבחרתי לעצמי כסוחרת יום הוא שאין בו חוקים – זאת הפעם הראשונה בחיי שאני פועלת אך ורק לפי החוקים שקבעתי לעצמי – אני לא תלויה באיש, לא בלקוחות, לא בספקים, לא בפרסום אני תלויה אך ורק בעצמי,
    אבל זאת לא לגמרי האמת…
    האמת היא ששחוקים נקבעו בגלל סיבה וכשהאדם פועל בכאוס מוחלט וללא חוקים (בעל זבוב, מכירים?) בלתי נמנע שיעשה לעצמו נזקים ומכאן החשיבות לכתוב את החוקים בעצמי ולעמוד בהם למרות שזה קשה כי הרי אף אחד חוץ ממני לעולם לא ידע אם עמדתי בהם או לא, ללמוד מאחרים ולזכור שבצד השני של כל עסקה עומד עוד אדם / ארגון / בוט ואני לא באמת פועלת בעולם חסר חוקים וכללים.

מעבר לחלק ב’