-DISCLAIMER –
– כתב ויתור –
מידע זה הוכן על ידי שמרית מנור פפר.
החומר בבלוג זה אינו מכיל תיעוד של מחירי מסחר, או הצעה או שידול לעסקה בכל מכשיר פיננסי.
שמרית מנור פפר אינה נושאת באחריות לכל שימוש שייעשה במידע או הערות אלו ולכל תוצאה שתגרם מכך.
לא ניתנת אחריות לגבי הדיוק או השלמות של מידע זה. כתוצאה מכך כל אדם הפועל על פיו עושה זאת על אחריותו בלבד.
כל מחקר שמוצג אינו מתייחס ליעדי השקעה ספציפיים, למצבו הפיננסי ולצרכים של כל אדם ספציפי שעשוי לקרוא אותו ולא הוכן בהתאם לדרישות החוק וככזה נחשב לתקשורת שיווקית.
האתר/הבלוג כולו מספק מידע כללי בנושא שוק ההון ומכשירים פיננסיים.
המידע אינו מלא ושלם ואינו כולל את כל ההבהרות והמידע הרלוונטי בנושא שוק ההון ומכשירים פיננסיים. האתר/הבלוג אינו מכיל הצעה או שידול לעסקה כלשהי ונכתב למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין להשתמש בו לצורך קבלת החלטת השקעה.
כל המידע באתר/בבלוג בהתבסס על מידע הידוע והמפורסם לציבור.
כל המפורסם באתר/בבלוג אינו מתיימר לכלול את כל המידע הנדרש לצורך ביצוע השקעה.
כל המידע באתר/בבלוג נלמד ונאסף על ידי הכותבת מתוך קריאה, למידה, צפיה ומנסיונה האישי כסוחרת בשוק ההון אותו היא משתפת מנקודת מבטה האישית.
למשקיעים שונים עשויות להיות מטרות שונות, לפיכך על כל משקיע להתאים את השקעותיו למטרותיו וצרכיו האישיים.
מושגי בסיס – כללי:
קצת מושגי בסיס במילים פשוטות, אגב מילים פשוטות.
כל עניין שוק ההון הוא מאוד פשוט. אין צורך לסבך אותו, לא צריך לשלוט, להכיר ולדעת הכל – כמה שיותר פרמטרים וידע שאני אנסה להכיל בבת אחת זה רק יזיק! אני יודעת שעם הזמן וככל שאני אצבור יותר ניסיון אני אדע יותר ועדיין, אני ממש לא צריכה לסחור ולהבין בהכל.
בתור התחלה בחרתי באפיק אחד / בצורת מסחר אחת / בכלי אחד לסחור בו ואני משקיעה את כל כולי אך ורק בו.
עם הזמן המידע כבר יגיע אלי, אני אשלוט בעוד כלים ונכסים פיננסים, אחשף לעוד אסטרטגיות אבל כרגע אני מתחילה בלהתמקצע אבל באמת להתמקצע בדבר אחד – מסחר יום במניות בבורסה האמריקאית.
בבלוג שלי אפשר למצוא פוסטים שמדברים על תוכניות מסחר, אסטרטגיות, פסיכולוגיה של סוחרי יום ועוד, אבל למי שפחות מבין ומי שממש בהתחלה זהו הפוסט הבסיסי ביותר וכדאי לקרוא אותו לפני הכל.
בואו נעשה סקירה מהירה של המונחים הבסיסיים, רק כדי לקבל מושג באיזה סביבה אנחנו פועלים.
שוק ההון = השוק לניירות ערך
מפגיש בין חברות לבין משקיעים ומאפשר לחברות לגייס הון מהציבור.
כמובן ששוק ההון הוא רחב, מגוון, מסועף ומורכב אך כאמור, אנחנו לא צריכים להכיר את כולו, אותנו כרגע מתמקדים בבורסה לניירות ערך (פלטפורמה למסחר בניירות ערך של חברות וממשלות המתווכת בין מיליוני קונים ומוכרים בעולם) והמסחר בניירות ערך המתקיים במסגרתה.
(בכל מדינה קיימת בורסה לניירות ערך משלה, במדינה אחת יכולות לפעול כמה בורסות במקביל).
כאשר חברה פרטית (יישות משפטית שנמצאת בבעלות פרטית של קבוצת משקיעים) מעוניינת לגייס הון היא יכולה להציע לציבור להשקיע בה על ידי רכישת מניות (ניירות ערך אשר מקנות בעלות בחברה) המניות עצמן מהוות נכס לכל דבר ועניין, יש להן ערך כספי והן מגיעות עם חובות וזכויות כלפי החברה ובעלי המניות האחרים.
ההצעה של אותם ניירות ערך לציבור נקראת הנפקה והמשמעות שלה היא מכירה של חלק מהבעלות בחברה והפיכתה מחברה פרטית לחברה ציבורית (חברה שמכרה מניות לציבור והן נסחרות בבורסה לניירות ערך, מפוקחת על ידי הרשות לניירות ערך במדינה בה היא נסחרת והיא פועלת לפי כללי ניהול קפדניים ביותר שנקבעים בחוק החברות ובחוק לניירות ערך, החברה נדרשת לדווח לציבור בכל רבעון וכמו כן דיווחים מיידים במידה ומתרחש בחברה אירוע מהותי שעשוי להשפיע על פעילות החברה וחשוב שהציבור יהיה מודע אליו) .
תהליך ההנפקה הוא ארוך ומצריך חשיפה מלאה של החברה באמצעות מסמך הנקרא תשקיף המספק לציבור המשקיעים מידע מלא על החברה לגבי הפעילות שלה, תוצאות כספיות, בעלי תפקידים ועוד.
התשקיף צריך להיות מאושר על ידי הגופים המפקחים (לדוגמא בארץ מדובר על הרשות לניירות ערך אשר תפקידה היא לשמור על עניין המשקיעים והיא פועלת על פי חוק).
הכנת התשקיף מחייבת את החברה בהשקעה רבה.
במידה חברה מוכנה ומחוייבת להנפקה היא יכולה להנות ממספר יתרונות כגון גיוס הון ללא ריבית, יוקרה וכבוד, פתיחת דלת להנפקות נוספות בעתיד ועוד.
(כמובן שלצד חסרונות כגון השקיפות, החובה לדווח, העלויות שבניהול קפדני של חברה ציבורית והפיקוח, החשיפה שלעיתים לא נוחה והדילול שהתבצע כתוצאה ממכירת חלק מהחברה לציבור).
ברגע שחברה הופכת לציבורית מטרתה היא להוכיח לציבור שהם עשו את הבחירה הנכונה ושכדאי להם לקנות כמה שיותר מניות שלה כי הערך שלהם רק עולה. (מה שכמובן אף פעם לא נכון, הערך גם עולה וגם יורד)
המשקיעים
ישנם שני סוגים של משקיעים,
משקיעים פרטיים – שזה בעצם אנחנו,
בין המשקיעים הפרטיים אפשר למצוא משקיעים מנוסים יותר או פחות, מקצועיים יותר או פחות, מהמרים, סוחרים לפי שמועות ותחושות וסוחרי אלגו (סוחרים באמצעות תוכנות אוטומטיות ובוטים למסחר).
אנחנו לא יכולים לסחור ישירות, לשם כך אנו זקוקים לרישיון ברוקר או לסחור באמצעות ברוקר שישמש מתווך ביננו לבין הבורסה. (גוף עסקי / אדם אשר שהוסמך על ידי הבורסה לניירות ערך לבצע פעולות של קניה ומכירת ניירות ערך עבורנו, אנחנו יכולים לסחור דרך ברוקר מקומי או דרך אמריקאי, אני באופן אישי סחרתי פעם דרך INTERACTIVE והיום אני סוחרת דרך – TRADESTATION, לשתי החברות יש מרכז שירות לקוחות בארץ וכל מה שצריך לעשות הוא לפתוח חשבון, למלא טפסים ולבצע הפקדה, אחר כך מומלץ ללמוד את המערכת ואת הכפתורים השונים ולהתאמן על מערכת דמו לפני שמשתמשים בחשבון האמיתי, רק כאשר שולטים במערכת אפשר להתחיל לסחור בכסף אמיתי).
משקיעים מוסדיים – שזה בעצם בתי השקעות, קרנות גידור וקרנות נאמנות, חברות השקעה וחברות ביטוח.
אותם הגופים שמגייסים כסף מהציבור , על מנת להשקיע אותו ולהניב תשואה ובכך הופכים את כולנו פחות או יותר למשקיעים.
הגופים האלו קונים ומוכרים מניות בהרבה מאוד כסף והם אלו שבעצם מזיזים את המחיר של המניות.
למשקיעים המוסדיים נקדיש פוסט מיוחד בהמשך.
מסחר ושיטות מסחר
כיום המסחר נערך בשיטת הרצף, בשיטה הזו אנו מעבירים את הפקודות דרך המחשב.
מה מניע את המחירים? מתי בעצם מתבצעת עסקה? ובמה בעצם אנחנו סוחרים?
אנחנו סוחרים בדעות של אנשים אחרים – אני חושב שהמחיר עומד לרדת ואתה חושב שהמחיר עתיד לעלות,
המחירים נעים לכאן או לכאן בגלל אותו הפער.
מהי עסקה?
כאשר נוצר מפגש בין שני אנשים המסכימים על מחיר כי האחד חושב שהמחיר ירד ורוצה להפטר מהמניה והשני חושב שהמחיר יעלה רוצה לקנות אותה ולהינות מהעליה, אז מתבצעת עסקה.
תנועת המחירים הזו, התנועתיות על הגרף היא משהו שכל סוחר מצליח צריך לבהות בה, להקדיש שעות של בהייה מבלי לסחור, המחיר עולה, המחיר יורד, ווליום המסחר מהו, האם הוא עולה או יורד (שווי כל העסקאות בנייר ערך ספציפי ביום המסחר), מתי נכנס למסחר משקיע מוסדי שבאמת מזיז את המחיר ומה האינטרס שלו.
אנו כמשקיעים פרטיים יכולים לבחור מהי שיטת המסחר המתאימה לנו,
מסחר סווינג -מסחר לטווח של ימי עד שבועות ואפילו חודשים
מסחר תוך יומי (Day Trade) – מסחר לטווח של מספר דקות עד שעות אשר נסגר בסוף יום המסחר (ולעיתים משולב עם מסחר סווינג לכמה ימים קדימה)
השקעה לפי ניתוח פונדמנטלי – ניתוח דוחות חברה ולמידת הסביבה העיסקית שלה בדרך כלל לטווח ארוך
סוג ההשקעה ובחירת שיטת המסחר בדרך כלל תלויה במטרת ההשקעה, למה מיועד הכסף?
האם אנחנו מחפשים השלמת הכנסה או הכנסה עיקרית, האם אנחנו רק רוצים לחסוך לעתיד וכמה זמן יעבור עד שנזדקק לכסף הזה.
מלבד במניות ניתן להשקיע ולסחור באפיקים שונים, אנחנו נתרכז רק במניות בבורסה האמריקאית אך כדאי לדעת שקיימים אפיקים נוספים כגון אגרות חוב, תעודות השתתפות, אופציות, סחורות, מטבע חוץ, מטבעות קרפטו ועוד.
מושגי בסיס – מושגים שחשוב לנו להכיר כסוחרי יום:
שווי שוק
שווי חברה לפי תנאי השוק, מחושב על ידי הכפלת מספר המניות במחיר שער המניה האחרון.
בעבר סחרתי אך ורק את הגרפים, חונכתי על הגישה שלא מעניין אותי מי עומד מאחורי הגרף.
היום אני יודעת שכדי לסחור ללא פחד ובבטחון מלא אני רוצה וצריכה לדעת מי חברה שמאחורי הגרף ולכן חשוב לי לשלב הערכת שווי כשאני בוחרת את המניות שאותן אני רוצה לנטר ביום המסחר.
אני לא צריכה לדעת הכל ולהבין בהכל ואני גם לא רוצה ולכן אני משתמשת באתרים להערכות שווי כמו: https://www.morningstar.com/ במנוי חודשי כדי לקבל תמונה כללית מהירה.
לפני שאני בכלל נוגעת במניה אני רוצה לדעת אם היא נסחרת לפי שווי שוק ריאלי / נמוך / גבוה ולפי זה אני מתעדפת ומחליטה אם לסחור בה לתוך היום.
תשואה
כמה רווח נקבל על ההשקעה שלנו,
אם יש ברשותנו סכום כסף ספציפי אנחנו יכולים לבחור במה להשקיע אותו.
בסופו של דבר נחלק את התקבול בסוף תקופה לכסף שהשקענו בתחילת התקופה, את התוצאה נכפיל ב-100 וזאת תהיה התשואה שלנו באחוזים לאותה התקופה.
תנודתיות
הפער בין המחיר הגבוה למחיר בנמוך של מניה או כל מוצר פיננסי.
תנודתיות גבוה = סיכון גבוה יותר אך גם אפשרות לתשואה גבוהה יותר.
כסוחרת יום אני ארצה לעבוד עם מניות שבהם יש תנודתיות גבוה אך לא ספייק (Spike)
ספייק הוא סוג של קפיצה,
נניח שמניה עולה ממחיר 10.00$ למחיר 10.10$, היא יכולה לעלות דרך 10.01 ושם יתבצעו מספר עסקאות, ואז 10.02 גם שם יתבצעו עסקאות ואז 10.03$ וכו’ עד שתגיע ל-10.10$ והיא יכולה פשוט לקפוץ מ-10.00$ ל- 10.10$ מבלי שבטווח המחירים שבדרך יתבצעו בכלל עסקאות.
אלו מניות שמהם אנחנו לא נתעסק – מניות עם קפיצות (בדרך כלל מניות דואליות אשר נסחרות במספר שווקים) אין לנו עניין לבצע בהם מסחר יום מהסיבה הפשוטה שאנחנו לא רוצים להפסיד יותר ממה שהקצבנו לעצמנו ובמקרה של מרווח (spread) גדול מידי נוכל לפספס את מחיר היעד שלנו ולצאת בהפסד הרבה יותר גדול ממה שרצינו.
שלבי המסחר בבורסה – ארה”ב:
ניתן למצוא כאן:
https://www.nasdaq.com/stock-market-trading-hours-for-nasdaq
וכאן:
* שימו לב לשעון חורף וקיץ אצלנו ובארה”ב.
אני יודעת שרוב סוחרי היום מעדיפים לסחור בין 16:30 כשהשוק נפתח ועד 18:30,
אלו השעות עם הכי הרבה תנועתיות ונפח מסחר (וגם אחר כך קצת מתעייפים…)מהניסיון וההעדפות שלי אני הכי אוהבת לשבת מול המחשב ב- 16:30 ולצפות בשוק נפתח ואם אני ממושמעת ופועלת לפי האסטרטגיה שלי (שזאת תמיד השאיפה שלי) אני לא עושה עסקאות בכלל לפני חמש וגם אז אני מחכה לראות מגמה חד משמעית של השוק / המניה ( אפשר לקרוא על האסטרטגיות שבהן אני משתמשת כרגע בקטגוריית אסטרטגיות בבלוג) אז בסופו של דבר אני יכולה לסיים את יום המסחר שלי בחמש וחצי, שש או תשע (שעון ישראל) תלוי ברמת הריכוז שלי ובהתנהגות של השוק (ואם לא נדבר בשעות אלא בזמנים כי יש שעון חורף, קיץ ואיזורי זמן שונים אז אני יושבת מול המחשב מתחילת המסחר ובפועל מתחילה לסחור רק אחרי חצי שעה אם וכשניתן להגדיר מגמה למשך בין חצי שעה עד עד ארבע שעות בהתאם לרמת הריכוז שלי והתנהגות השוק).
בנוסף יש לי אסטרטגיה נוספת שלפיה אני קונה בתחילת היום ומוכרת בסוף היום (רצועות בולינגר) אז זאת וד סיבה שאני מתחילה את המסחר כבר בפתיחתו – רק עבור האסטרטגיה הזאת וגם בשעה 23:00 אני חוזרת (בדרך כלל מהנייד) כדי לראות מה קרה בזמן שלא סחרתי ולבצע את הפקודה לפי האסטרטגיה (סגירת פוזיציה או משיכתה ליום שאחרי – באסטרטגיה הזאת אני יכולה להשאר עד 20 ימי מסחר במידה ואין בדרך דוחות – אסטרטגיית רצועת בולינגר עליה אני ארשום פוסט נפרד בהמשך).
בסופו של דבר כל אחד צריך למצוא את הזמן שבו הוא אוהב לסחור לפי האפשרויות שעומדות בפניו והאילוצים ואם זה לא מסתדר אז לא בכח.
בנוסף חשוב לשים לב אם יש שעות שבהם מפסידים יותר או מרוויחים יותר ובהם לא לסחור – בתחילת דרכי הייתי מבצעת את רוב העסקאות שלי דווקא בחצי השעה הראשונה של המסחר אבל עם הניסיון הבנתי שזה מסחר מהיר מידי עבורי שגורם לי לבצע טעויות, היום אני מחכה לפחות חצי שעה לפני הפקודה הראשונה, בהמשך אני כנראה אשלב אסטרטגיה שתתאים עבורי גם בדקות הראשונות של המסחר, כל הזמן אני בוחנת אפשרויות שעומדות בפניי בזמן תחילת המסחר ומנסה למצוא אסטרטגיה נכונה עבורי לזמן הזה, אבל כרגע אני מזהה שזה גורם לי להתרגשות יתר ולביצוע טעיות מסחר שמובילות להפסדים גדולים עליהם אני צריכה לכסות בהמשך יום המסחר ולכן אני בוחרת להמנע.
כלל חשוב שאני מזכירה לעצמי כל הזמן – יש זמן ומקום לכל דבר, הבורסה לא תעלם
הגעתי לשלב בחיים שבו בכל מתיישב לי בול בדיוק למטרה הזו, הילדים גדולים, יש לי זמן בשעות אחר הצהרים, אני מחושבת ומודעת ליכולות שלי, יש לי זמן בבוקר להתכונן למסחר, הכל מתאים.
כשהייתי צעירה יותר הייתי נמהרת ולא הבנתי הרבה דברים חשובים שאני מבינה היום ואם הייתי מתחילה להיות סוחרת יום בכסף האישי שלי אז כנראה שהייתי מפסידה את כולו, היום אני נמצאת במצב מנטלי כזה שאני מסוגלת לעצור ולשאול שאלות ולהודות בעובדה שאני לא כל יכול, יש לי את האפשרות להתמסר לתהליך במאת האחוזים ואני מתחילה לעבוד כבר בשעה 11:00 בלהכין את עצמי ליום המסחר.
כן, זה חלק חשוב בעבודה שלי, בדיוק כמו ספורטאי שהאימונים לפני המשחקים או התחרויות חשובים בדיוק כמו הריכוז והביצוע ברגע האמת, אני יכולה להתאמן יום שלם בשביל מסחר של 10 דק, זה לא משנה, ולכן אני באופן אישי לא יכולה לסחור בבורסה בארץ, לא כרגע לפחות, כי אני צריכה את הזמן שלי לפני פתיחת המסחר למצוא את המרכז שלי ולהגיע לרגע האמת מפוקסת ומדוייקת.
להשקיע בעצמי כדי להיות מסוגלת להשאר במרכז שלי זה 90% מהעבודה ואני נהנת מכל רגע
ניתוח טכני
כלי דרכו ניתן להבין ולחזות התנהגות של נכס פיננסי, הניתוח הטכני מתבסס על ההנחה כי תופעות שהתרחשו בשוק יחזרו על עצמן ולכן ניתן לחזות את העתיד לפי תנועות שהתרחשו בעבר.
בנוסף, תיאור גרפי של תנועת המניה מציג לנו בצורה ברורה את כל הנתונים אותם אנו צריכים לדעת לגבי המחירים והמגמות.
לפני יותר מ-20 שנה למדתי מנהל עסקים ומימון ולקחתי קורס ניתוח טכני אצל זיו סגל – כבר אז אהבתי את הרעיון של להסתכל על המחירים כגרף, אהבתי גם את הקורס להערכות שווי שהוא לימד וקורסים לבנקאות והסטייה הגדולה שלי הייתה סטיסטיקה א’ ו-ב’… מודה.
(יש לזיו סגל ספר מצויין על ניתוח טכני ולמדתי ממנו המון, הוא מתאר את המסחר במניות כגלישת גלים, מתי תופסים את הגל ומתי יורדים ממנו ואיך ממצים את כולו או את רובו, לא על פיו ניתן להתחיל לסחור כמובן אבל הוא בהחלט מוסיף המון נקודות מבט לעולם הניתוח הטכני – תוכלו למצוא עוד המלצות על ספרים בפוסט ספרים מומלצים עבור משקיעים וסוחרים)
בכל מקרה למיטב הבנתי מאז כלום לא השתנה, לא הניתוח הטכני ובטח שלא הרעיון שעומד מאחוריו , כנ”ל לגבי השיטה להערכת שווי חברה ובטח שלא הסטטיסטיקה.
מה שמחזק את האמירה שלכל דבר יש את הזמן שלו ואז העדפתי לעסוק בדברים אחרים (כמו לפתוח ברים ומסעדות) והיום אני בן אדם אחר שנמצא במקום אחר בחייו ודווקא עכשיו אני צריכה עבודה עצמאית מהבית, בלי רעשי רקע, בלי תלות באנשים אחרים ואני נמצאת מנטלית וריגשית במקום שבו אני מבינה ורואה דברים באופן שמתיישב באותה הדרך עם הכישורים והתובנות שצריך שיהיו לסוחר יום מוצלח שמצליח לייצר הכנסה קבועה – אז לסיכום, Timing Is Everything!
נקודות PIVOT POINTS
רמות מחיר המחושבות על בסיס נתוני המסחר של היום הקודם, רמות אלו מהוות רמות התנגדות ותמיכה, כלומר, יעדי מחיר אפשריים.
סוחרים רבים משתמשים בהן כטריגר וככל שיותר סוחרים משתמשים במתנד כלשהו ככה יותר פעולות יתבצעו באותה רמת מחיר וזה מה שאנחנו רוצים (בין אם ידנית ובין אם דרך אלגו טריידינג)
הנוסחא היבשה לא באמת מעניינת, עקרונית כדאי לדעת שקיימות 7 רמות מחיר – המרכזית היא ה- PIVOT,
אפשר לקרוא על זה יותר בהרחבה כאן:
https://www.investopedia.com/terms/p/pivotpoint.asp
אני באופן אישי סוחרת רק עם ממוצעים נעים (EMA 20,50,200 או 10,20,30),ו-WVAP, רצועות בולינגר ורמות תמיכה והתנגדות יומיות אבל כדאי לדעת שזה קיים.
אגב, ממוצעים נעים (EMA 20,50,200 או 10,20,30),WVAP, רצועות בולינגר ורמות תמיכה והתנגדות יומיות – ניתן לקרוא עליהם וללמוד עליהם מאין סוף מקורות, קורסים וספרים.
זה הקישור שאני אוהבת ללמוד ממנו:
https://www.youtube.com/user/Yossi3047/videos
ערוץ יוטיוב של יוסי כהן שיש בו הסברים נהדרים על כל אחד מהמושגים האלו ועוד רבים אחרים.
נרות שיוויון:
נרות שיכולים להעיד על שינוי במגמה.
מה הסיפור?
נניח ויש 2 נרות זהים.
אותו גבוה ואותו נמוך, רק הכיוון (הצבע) הפוך, אחד אדום ואחד ירוק (מחיר הפתיחה של אחד הוא מחיר הסגירה של השני ולהיפך),
נניח שעכשיו נחבר בניהם, נאחד אותם לנר אחד.
תחשבו על זה – תדמינו את זה, לכו תציירו את זה על דף (אני בכוונה לא מעלה לכאן גרפים ודוגמאות, כי זה לא בית ספר או קורס למסחר, זה בלוג שמספר על הדרך שלי להפוך לסוחרת יום מצליחה עם דגש על הדרך המנטלית, תוכלו לראות סרטון עם הסבר נפלא בפוסט העשרה – אסטרטגיות).
אז מה נקבל אם נאחד את שני הנרות האלו? נקבל נר T עם זנב למטה (ואם הכיוון הוא הפוך נקבל נר T עם זנב למעלה) נר שכזה מעיד על חוסר החלטיות בין מוכרים לקונים, ככלל, בכל פעם שאני אראה נר אני אספר לעצמי את הסיפור של מה התרחש פה, מה קרה בין המוכרים לקונים.
נר T שכזה עם זנב ארוך מספר סיפור שמראה על שיווין, המוכרים ניסו להעלות את המחיר אבל הקונים לא נתנו לזה לקרות או להיפך.
וכשאני רואה נר כזה אני מספרת לעצמי סיפור שלם על מה שהתרחש, כי רק ככה אני מבינה את תנועת המחירים ומנר כזה אני מבינה שיש מאבק מאוד צמוד בין המוכרים לקונים וכנראה שהמגמה הולכת להתהפך.
שוק של דובים \ שוורים
שוק יורד יקרא שוק דובי.
שוק עולה יקרא שוק שורי.
(כאילו השוורים דוחפים עם הקרניים שלהם את המחיר כלפי מלעלה והדובים מועכים את המחירים למטה).
THE TREND IS YOUR FREIND , מנטה שכולם מכירים.
חשוב לדעת מה המגמה כרגע, באיזה שוק אנחנו סוחרים (וכמובן שיש גם מגמה מעורבת, במגמה מעורבת אני יושבת בצד!)
אבל גם בשוק עולה יש מניות יורדות ולהיפך וכסוחרי יום לא מעניין אותנו אם השוק עולה או יורד כי אנחנו יודעים להרוויח משני המצבים וברגע שזיהיתי את הכיוון אני יכולה להתחיל עבוד.
מה שכן חשוב לזכור זאת האמירה:
לאכול כמו נמלה ולחרבן כמו פיל…
העליות הן אטיות והנפילות הן מהירות וכואבות.
כשאנשים בפחד הם מגיבים מהר מאוד, אז שוק דובי יכול להיות מסוכן אם לא מזהים אותו.
אני התחלתי לתרגל את המסחר שלי ברצינות בפברואר 2021, ואין אחד שלא יסכים איתי שהגעתי למסיבה באיחור אופנתי משמעותי והתנודתיות של השוק בשנה וחצי החולפת היו ועדיין נוראית ובלתי נסבלת.
וטוב שכך!!!
כי אם אני אצלח (ואני אצלח) בתנאים האלו את התקופה הזאת כסוחרת יום ממושמעת אני אוכל לסחור במשמעת בכל תקופה.
תתארו לכם שהייתי מתחילה לסחור בתקופה של העליות של הקורונה – בתקופת ה”מסיבה” ומשקיעי ה-REDDIT, והרובין הוד, לאן שלא ירקת הרווחת כסף, לא היה צורך במשמעת על כמו שאני זקוקה לה עכשיו.
ואני עם האופי שהיה לי בטח הייתי נותנת לזה לעלות לי לראש, ובלי שום הבנה הייתי מסכנת הרבה יותר ממה שהייתי יכולה להרשות לעצמי להפסיד.
אם לא הייתי בורחת בזמן הייתי מפסידה את הרוב.
אני שמחה ומברכת על הלימוד שאני עוברת דווקא בתנאים הקשים האלו של השוק ואני יודעת שזה החינוך הכי טוב שאני יכולה לתת לעצמי בעניין מסחר היום כי בשוק תנודתי שכזה אני חייבת תוכנית מסחר מדוייקת ואני חייבת לדבוק בה אחרת אני יכולה למחוק בקלות את חשבון המסחר שלי -דבר שכבר עשיתי, אבל בגלל שהייתי בתחילת דרכי עשיתי אותו בתקציב נמוך יחסית, דבר שלא היה קורה אם הייתי מגיעה “מנוסה” לשוק התנודתי של היום עם סכומים גדולים יותר שכנראה היו “נמחקים” גם הם מחוסר נסיון במסחר בשוק תנודתי והגעה אליו מתוך אופוריה שכל מה שאני נוגעת בו מצליח לי.
כנראה גם הייתי מפארת את עצמי על ההצלחות ומאשימה את השוק בנפילות כאילו הוא עושה לי “בכוונה” ולאחר מחיקת החשבון לא הייתי סוחרת יותר לעולם – היום כל טעות של חוסר משמעת מורגשת אצלי במיידי ועל כך אני מאושרת ומודה.
פקודות מסחר: (להדפיס ולתלות מעל המחשב!!!)
פקודת Stop (STP): פקודת Market במחיר עתידי
אנחנו מוכנים להיכנס לעסקה במחיר מסוים (מחיר התחלתי) והלאה
Buy Stop
קנייה ממחיר מסוים וכל מחיר מעליו
Sell Stop
מכירה ממחיר מסוים וכל מחיר מתחתיו
פקודת Limit (LMT):
אנחנו מוכנים להיכנס לעסקה עד מחיר מסוים (הגבלת שער)
Sell Limit
מכירה ממחיר מסוים ומעלה (יקר יותר)
Buy Limit
קנייה ממחיר מסוים ומטה (זול יותר)
אולי אני קצת דיסלקטית…
מודה ומתוודה שלקח לי שנים להבדיל בין ימין ושמאל אבל אותי הפקודות האלו עדיין מבלבלות ואין שום בושה בלשמור מול העיניים בזמן המסחר נייר עם הכיתוב הנ”ל.
מסחר אוטומטי
פקודות מסחר שנשלחות ללא התערבות סוחר בזמן אמת.
הן נוצרות ע”י פקודות מתקדמות במערכות מסחר או דרך תוכנת מחשב שבה הוזנו מראש אסטרטגיות מסחר שמייצרות פקודות שתואמות לאסטרטגיה – מסחר אלגוריתמי.
יתרונות במסחר בבורסות בוולסטריט
המדדים המובילים בבורסות ארה”ב
500 S&P – חברות ציבוריות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בבורסות ארה”ב – כשאומרים “השוק” מתכוונים למדד הזה.
Dow Jones 30 – החברות הגדולות הנסחרות בבורסות הארה”ב. אסטרטגיית רצועות הבולינגר שלי עובדת על המניות האלו ועל מניות הנסדק 100, מבטיחה פוסט בקרוב.
Nasdaq – כ-3,000 מניות הנסחרות בבורסת ה- Nasdaq (מדד מוטה לחברות טכנולוגיה)
Russel 2000 – חברות בעלות שווי שוק נמוך.
מדדים חשובים בעולם שכדאי להכיר אבל לא חובה
מדד ת”א 100
100 המניות בעלות השווי הגבוה בבורסה של ת”א.
מדד המעוף – מדד ת”א 25
25 המניות בעלות שווי הגבוה ביותר בבורסה של ת”א.
מדד FTSE 100
100 המניות בעלות שווי השוק הגדול ביותר הנסחרות בבורסה בלונדון.
מדד ה- DAX
מדד המניות הכולל את 30 החברות הגרמניות בעלות שווי השוק הגבוה בבורסה בגרמניה
מדד EuroStoxx 50
50 החברות הגדולות ביותר בקרב המדינות המרכיבות את גוש האירו.
מדד האנג סנג
מדד משוקלל של 33 שערי המניות המובילות הנסחרות בבורסה בהונג-קונג.
מדד הניקיי
225 שערי המניות הנסחרות בבורסה בטוקיו.
הוראת מסחר – עסקאות SHORT – מכירה בחסר / השאלת מניות ו- LONG – רכישת מניות:
לונג/שורט – מכירה בשורט היא מכירת נייר ערך שעדיין לא קניתי.
אני בעצם מוכרת למישהו אחר משהו שלא שלי.
נניח שאני רוצה למכור לך שעון, אבל אין לי אותו ואתה מוכן לשלם לי עליו 100$, אז אני לוקחת את ה-100$ ומסכמת איתך שאני אביא לך את השעון בקרוב…
ואז אני מחכה להזדמנות שבה אני אוכל לקנות את השעון ב-80$ או אפילו ב-99$ ולתת לך אותו (כי התחייבתי) ולהרוויח את ההפרש.
יכול להיות ששניה אחרי שהתחייבתי אני אמצא את השעון למכירה ב-50$ ואני אקנה ואהנה מהרווח שעשיתי עלייך ויכול להיות בדיוק באותה המידה ששניה אחרי שהתחייבתי המחירים של השעונים האלו יקפצו ולא יהיה ניתן להשיג אותם בפחות מ-250$ ואז אכלתי אותה, אני אאלץ לקנות במחיר בגבוה ולמכור לך את השעון ב-100$…
מכירה בשורט מתבצעת במטרה להרוויח מהירידה במחיר של הנכס פיננסי והיא מסוכנת יותר מקניה רגילה כי בקניה רגילה (לונג) המחיר יכול לרדת עד ל-0 ולא פחות ובעסקת שורט המחיר יכול לקפוץ לאין סוף.
בתחילת דרכי לא אהבתי לסחור בשורט, היה נראה לי לא לעניין לשבת מול מסך ולחכות שמניה תרד בזמן שאני יודעת שמאחורי הגרף יש משקיעים, חברה ועובדים.
היום אני יודעת שאם השוק יורד אז השוק יורד וירידות הן הרבה יותר עוצמתיות מעליות,
בנוסף זה אחד הייתרונות שיש לי על משקיעים מוסדיים שלא עושים עסקאות שורט, אז אין באמת סיבה שלא להשתמש באפשרות הזאת שקיימת עבורי כסוחרת יום פרטית.
אני עדיין מקפידה לעשות את השורטים שלי לזמן קצר ולא ללכת לישון עם עסקאות שורט פתוחות ונכון, אני יודעת שהעסקאות שלי הן אפילו לא פיפס ובטח שלא משנות את מצב המניה ובטח שלא את השוק אבל עדיין, זה משהו אישי שלי שאני מקפידה עליו.
הפסקת מסחר – אלט (ALT)
הנהלת הבורסה מחליטה להפסיק את המסחר המניה בגלל תנועות חריגות, מצב שכזה יכול לצור גאפ במחיר מה שאומר שאם הצבנו פקודות למכור במחיר מסויים אנחנו יכולים לפספס אותו כי לפני האלט המחיר היה דולר ואחרי האלט המחיר נהייה חצי דולר ואני הכנסתי פקודה למכור ב-0.75 סנט ומטה אבל המניה לא עברה שם אף פעם ולכן היא תמכר לי בחצי דולר ואני אפסיד 0.25 סנט יותר ממה שרציתי.
שער פתיחה
שער הנקבע לפני תחילת המסחר.
זה השער שבו נוצר שוויון במחיר בין הביקוש וההיצע למניה, הוא יכול להיות שונה ממחיר הסגירה של היום הקודם וכך יווצר לנו גאפ.
שער סגירה / נעילה
שער הנקבע לפני תום המסחר.
זה השער שבו נסחרה המניה בסוף יום המסחר.
תעודת סל – ETF
תעודת סל נסחרת כמניה לכל דבר ועניין, היא בעצם מחקה את המדד או הסחורה שאחריו היא עוקבת.
במקום לקנות נפט או זהב שאני לא יכולה לאחסן… אני אקנה תעודת סל, במקום לקנות את כל ה-500 מניות של ה-S&P500 אני אקנה את תעודת הסל שמחקה את ההרכב של המניות במדד.
אינפלציה
עלייה במדד המחירים לצרכן, הנגזרת מעליה ברמת המחירים במשק. כשבמשק יש פעילות יתר והמחירים עולים כי יש יותר ביקוש יכולת הקניה של המטבע יורדת כי באותו הכסף אפשר לקנות עכשיו פחות דברים.
אינפלציה מלמדת על גידול בריא במשק סביב רמה מסוימת, בנק ישראל שולט באינפלציה דרך קביעת הריבית.
דיפלציה – הפוך מאינפלציה
ירידה במדד המחירים לצרכן, הנגזרת מירידה ברמת המחירים במשק.
כשבמשק יש פעילות חסר והמחירים יורדים כי יש פחות ביקוש יכולת הקניה של המטבע עולה כי באותו הכסף אפשר לקנות עכשיו יותר דברים.
צמיחה במשק
גידול נטו בתוצר הלאומי בשנה בניכוי האינפלציה
מושגי בסיס לניתוח טכני
Yossi Cohen – ערוץ היוטיוב
ערוץ יוטיוב של יוסי כהן – יש בו הסברים נהדרים על המון מושגי בסיס , מקום מעולה להתחיל ללמוד דרכו ולחדד מושגים תוך כדי תנועה.
https://www.youtube.com/user/Yossi3047/videos
שוב, אני לא מכירה אותו אישית ואין לי אינטרס לקדם ערוץ יוטיוב זה או אחר בבלוג הזה, מטרת הבלוג שלי היא לשתף בדרך שלי, איך אני למדתי ואיך אני מתפתחת להיות סוחרת יום מצליחה ועקבית ואיזה סרטונים וערוצים עזרו לי בדרך למרות שאני בטוחה שיש רבים ונוספים שאפילו לא נחשפתי אליהם.
בנוסף, את כל המושגים שקשורים בניתוח טכני – קווי מגמה, ממוצעים נעים, קווי מגמה ועוד רבים אני הכי אוהבת למצוא דרך tradingview.com, כאן יש את כל ההגדרות הרלוונטיות ובנוסף זה האתר שלי הכי קל לי לבצע איתו ניתוחים לפני תחילת המסחר (מלבד ממערכת המסחר שלי שבה אני מנתחת תוך כדי המסחר עצמו).