מיינדפולנס , תרגול והקשר למסחר – חלק ב’


-DISCLAIMER –
– כתב ויתור –
מידע זה הוכן על ידי שמרית מנור פפר.
החומר בבלוג זה אינו מכיל תיעוד של מחירי מסחר, או הצעה או שידול לעסקה בכל מכשיר פיננסי.
שמרית מנור פפר אינה נושאת באחריות לכל שימוש שייעשה במידע או הערות אלו ולכל תוצאה שתגרם מכך.
לא ניתנת אחריות לגבי הדיוק או השלמות של מידע זה. כתוצאה מכך כל אדם הפועל על פיו עושה זאת על אחריותו בלבד.
כל מחקר שמוצג אינו מתייחס ליעדי השקעה ספציפיים, למצבו הפיננסי ולצרכים של כל אדם ספציפי שעשוי לקרוא אותו ולא הוכן בהתאם לדרישות החוק וככזה נחשב לתקשורת שיווקית.
האתר/הבלוג כולו מספק מידע כללי בנושא שוק ההון ומכשירים פיננסיים.
המידע אינו מלא ושלם ואינו כולל את כל ההבהרות והמידע הרלוונטי בנושא שוק ההון ומכשירים פיננסיים. האתר/הבלוג אינו מכיל הצעה או שידול לעסקה כלשהי ונכתב למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין להשתמש בו לצורך קבלת החלטת השקעה.
כל המידע באתר/בבלוג בהתבסס על מידע הידוע והמפורסם לציבור.
כל המפורסם באתר/בבלוג אינו מתיימר לכלול את כל המידע הנדרש לצורך ביצוע השקעה.
כל המידע באתר/בבלוג נלמד ונאסף על ידי הכותבת מתוך קריאה, למידה, צפיה ומנסיונה האישי כסוחרת בשוק ההון אותו היא משתפת מנקודת מבטה האישית.
למשקיעים שונים עשויות להיות מטרות שונות, לפיכך על כל משקיע להתאים את השקעותיו למטרותיו וצרכיו האישיים.


  • אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ מס ו/או ייעוץ השקעות.
  • אין לראות אתר/בלוג זה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות
  • אין לראות באתר/בבלוג זה משום המלצה לרכישה או למכירה של ני”ע או מוצר פיננסי כלשהו או תחליף לייעוץ ,המתחשב הן בנתונים ובצרכים של כל אדם והן בבדיקה מקיפה ויסודית של כל מוצר ומוצר, הניתן ע”י בעל רישיון לייעוץ כקבוע בחוק.
  • כותבת האתר/הבלוג איננה יועצת השקעות והיא משתפת מחוויותיה, מסקנותיה ודעתה האישית בלבד!

מיינדפולנס, תרגול ומה הקשר בין זה לבין מסחר – חלק ב’

חזרה לחלק א’

3. דרך האמצע לפי הבודהיזם:

דרך האמצע: הדרך אותה גילה הבודהה במהלך חיפושיו להפסקת הסבל – דרך שמובילה לשלווה – כשהבודהה חיפש כיצד להפסיק את הסבל הוא ניסה לחיות בשני קצוות, הוא חי כנסיך בארמון (הבודהה הוא בן של מלך) ונהנה מכל הנאות החושים וחי כנזיר חסר כל והתנסה בעינויים והרעבה עצמית.

הוא הגיע למסקנה שאף אחת מדרכי הקיצון האלו לא יכולה לגרום לו לשלווה.

וכך הוא הגיע לדרך האמצע.

דרך האמצע בבודהיזם היא הדרך המתומנת הנאצלת וכוללת שמונה שלבים שכרגע לא נפרט אותם (ניתן וכדאי ל”צלול” לעולם הזה, אפשר אפילו דרך ויקיפדיה ויש אין ספור ספרים והרצאות בנושא) אבל העיקרון הכללי אומר שלא להתפתות להנאות החושים, ולא לחיות בסיגופים, לא להפסיק כשנהיה קשה או מתגלה אי נחת ולא להמשיך בכל מחיר.

לדעת שיהיו בחיים רגעים של אי נחת אך לא לשהות בהם בכל מחיר. 

יש ארבעה פערים שיכולים לגרום לנו לאי נחת:

  • רוצה ואין לי
  • לא רוצה ויש לי
  • רוצה ויש לי ואני מפחד לאבד
  • לא רוצה ואין לי ואני מפחד שיהיה לי

הכל תופס אחד לאחד במסחר:

אני לא מתפתה לעסקאות שנשמעות טובות מידי, לא מסתפקת בעסקאות שיחס הסיכון סיכוי בהם לא יספק אותי, אני לא אפסיק כשיהיה קשה ואתמודד עם אי הנחת כאשר היא תגיע ואני לא אשאר בעסקה מפסידה בכל מחיר.

אני אהיה מודעת לארבעת הפערים ולא אכניס אותם למסחר שלי כי אין להם שם מקום וכשבכל זאת הם יעלו כי ככה הטבע האנושי שלי עובד אני לא אתן להם לנהל אותי.

אני לא רוצה להיות סוחרת היום העשירה בעולם וגם לא הענייה…

אני רוצה להגדיר לעצמי את ההכנסה הקבועה אותה אני רוצה לייצר בכל חודש ושם לעצור.

לא להתפתות ולהמשיך לסחור כשאני מסיימת את היעד היומי שלי / את כמות העסקאות שהגדרתי לעצמי שאחריהם הביטחון העצמי שלי נפגע ואני צריכה להפסיק לסחור.

ונכון שדרך האמצע לפי הבודהיזם הרבה יותר עמוקה ומורכבת משמונה שלבים שכל אחד מהם הוא עולם בפני עצמו וגם בחלקם אני יכולה למצוא הקשר (אולי נעשה על זה פוסט נפרד בהמשך) אבל גם ברמה הבסיסית של המושג אפשר לראות את ההקשר המתבקש למסחר.

4. משל החצים:

מאוד, מאוד בקצרה…
בן אדם הולך ביער,

פתאום פוגע בו חץ (מה? זה יכול לקרות, זה קורה מלא…)

הפגיעה כואבת.

ואז הוא חושב לעצמו, למה הלכתי דרך היער, ידעתי שאני צריך ללכת בדרך אחרת, למה תמיד אני מסתבך, איך זה קורה תמיד רק לי…

זה משל החיצים בקיצור.

יש הבדל בין החץ הראשון, הפגיעה האמיתי הכואבת, ואז יש את התוספות, החצים הנוספים, שאנו מוסיפים ובכך מעצימים את הסבל.

ושוב,

הקשר למסחר הוא ברור,

עסקה שלא הצליחה היא בסך הכל עסקה אחת מתוך סדרה של עסקאות שלא הצליחה ולפי הסטטיסטיקה של האסטרטגיה שלי יש X עסקאות שלא יצליחו מתוך כל סדרה של עסקאות וזוהי רק אחת מהן.

העסקה שכשלה היא החץ הראשון ואליה מתווספים חיצים נוספים כמו למה תמיד אני מפסידה (חץ מכליל שמגדיר אותי ככישלון) או למה לא לחצתי על הכפתור בזמן (חצים שמייסרים אותי על טעויות ביצוע) או חיצים מסוג למה נכנסתי לעסקה בכלל, למה לא נכנסתי רגע קודם, למה לא יצאתי שניה קודם (כל החיצים האלו לא אמורים להישלח כי אני אמורה לפעול לפי תוכנית מסחר ואסטרטגיה מאוד ברורה שיש בה מענה ללמה, למתי, לבאיזו כמות ולמה היחס סיכון סיכוי שלי).

הבעיה העיקרית היא שאנחנו לא מבחינים בין החץ הראשון לחיצים הנוספים ומתייחסים לכל החיצים כמכלול.

מאד חשוב לשים לב ולהבחין בין החץ הראשון שהוא בלתי נמנע לבין החיצים הנוספים המיותרים.

הזיהוי (בניגוד להזדהות) הוא פתח לשינוי בדרך להפוך ולהיות סוחר יומי מוצלח!

5. ארבעת האמיתות הנאצלות:

  1. דוקהה – האמת בדבר קיומו של הסבל – יש בעולם סבל דע אותו – אבחון והשלמה עם קיום הסבל ומהותו.
  2. סמודיה – האמת בדבר מקור הסבל – מצא את מקור הסבל – מה מקור הסבל, אם המחלה היא הסבל אז מה גורם לה, מה הופך אותי לחולה? השתוקקות, דחייה, פער בין מצוי לרצוי ועוד…
  3. נירודהה – האמת בדבר הכחדת הסבל – הבנה שניתן להשתחרר מהסבל ולחיות ללא תאווה, תשוקה, סלידה או אשליה – יש אפשרות להרפא מהמחלה.
  4. מרגה – האמת בדבר הדרך לשחרור מהסבל – הדרך המתומנת הנאצלת – מהם דרכי הטיפול ב”מחלת” הסבל, שמונת עקרונות החיים שיהפכו את האדם לאדם שחי ללא סבל – אדם נאצל.

ובמסחר:

  1. דוקהה – לא כל העסקאות יצליחו לי וזה בסדר, יהיו גם הפסדים ואני צריכה להיות מוכנה להם.
  2. סמודיה– מקור ההפסדים הוא ברור, הוא יכול להיגרם מטעיות שלי כסוחרת שנובעות ממסחר מתוך פחד וכשל בהוצאה לפועל של עסקאות מתוכנות היטב או באופן טבעי כחלק מהסטטיסטיקות של האסטרטגיות שאני יודעת, בניתי, חקרתי ואני מכירה ואלו יהיו אותן עסקאות שיפלו באחוזים הנמוכים של ההפסד (כי אין אסטרטגיה שמצליחה 100% מהפעמים אפילו שזאת כותרת יפה לסרטונים ביו טיוב).
  3. נירודהה – יש אפשרות להגיע למצב שבו מייצרים הכנסה קבועה ממסחר יומי ואת העסקאות המפסידות ניתן לקבל כחלק מהמציאות ולא לראות בהם מקור לסבל אלא חלק מהסטטיסטיקות.
  4. מרגה – יש דרך להשתחרר מהסבל ומהסטרס שבמסחר היומי והיא לצאת למסע של שינוי והבנה שהכל מתחיל בי כסוחרת וההבדל בין סוחרת יום מצליחה שיודעת לייצר הכנסה קבועה ממסחר יומי במניות לבין סוחרת יום שלא יודעת לייצר הכנסה קבועה שניתן לסמוך עליה מתחיל ונגמר בכתיבת חוקים ותוכנית מסחר נכונה, הבנה של הפסיכולוגיה שלי כסוחרת והצמדות לאותם החוקים ולאותה התוכנית ומכאן למסחר ללא פחד שלא יגרום לי לבצע טעויות בהוצאה לפועל של העסקאות מה שיגרום לאסטרטגיה שלי להוציא את המקסימום ולייצר עבורי את התשואה האופטימלית והמקסימלית שהיא יכולה לייצר.

6. “לעולם – באין כל רצון, תתבונן בנפלאותיו, לעולם – באשר יש רצון תתבונן בגבולותיו” מתוך ספר הדאו: ספר הדרך והסגולה המיוחס ללאו דזה – ספר הספרים של הקאנון הדאואיסטי ואחת משתי אבני היסוד של התרבות הסינית אשר היווה מקור השראה לתנועות דתיות וחברתיות, משוררים, הוגים, ציירים ואלכימאים.

אם אין רצון עז להישג ספציפי אין מכשול ואם אין מכשול אין פחד וכשאין פחד יש נירוונה ושם אני רוצה להיות.
ובהקשר למסחר – אני לא תלויה בדבר ואין לי רצון עז להצליח בעסקה ספציפית, כל עסקה היא חלק מסדרה של עסקאות והסתברות סטטיסטית, ומכאן שאין לי מגבלות ואני יכולה לסחור ללא פחד.
ומכיוון קצת אחר – אני מגיעה לעסקה בודדת ללא ציפיות, אני יודעת שלכל עסקה יש X סיכוי להצליח ו-Y סיכוי להכשל ולכן עסקה שנכשלת לא מערערת אותי ומאפשרת לי להמשיך את יום המסחר שלי מבלי לכעוס / לשפוט או להעניש את עצמי ומבלי לתפוס את עצמי ככישלון במסחר – כגודל הצפיה גודל האכזבה ולי אין שום ציפיה מעסקה בודדת ולכן אין לי אכזבות!


בואו וניקח את ההקבלה לשיטת המיינדפולנס ונשנן את המנטרות הבאות לפני ובזמן המסחר:

  • תנשמי – את חיה!
    בין אם זה בביצוע מדיטציה קצרה של חמש דק לפני תחילת המסחר ובין אם זה תוך כדי המסחר כל כמה דקות שאני מזכירה לעצמי לנשום.
  • אל תתעלמי מכלום!!!
    שימי לב כל הזמן איפה את נמצאת, תהיי כל הזמן בתשומת לב לכל הפרטים (צבע, טעם, ריח, צליל, תחושה ונשימה) ככלי להמצאות וחזרה לכאן ולעכשיו.

    לפני שאני מתחילה לסחור אני מדליקה נר ומריחה אותו מכל הלב, אני בודקת עם עצמי מה אני מרגישה ואם אני מזהה שאני בסטרס או בהתרגשות יתר אני עוצרת כי מסחר יומי לא אמור להיות מרגש בשום צורה, זה לא ערב בקזינו זאת עבודה, אני לא נכנסת לעסקאות עם יותר מידי תנודות או מרווחים (spikeׂ) שיכניסו אותי למתח, אני סוחרת מקצועית ששואפת להיות במצב נטרלי ומדיטטיבי.
    אני מקשיבה לחדשות הכלכליות בבלומברג או YAHOO.
    ואחרי כל עסקה אני עוצרת לבדוק איך אני מרגישה עם הכל ושוב עושה סריקת מערכות – איפה אני, מה הטעם בפה שלי, מה אני שומעת, מריחה, מרגישה והאם אני נושמת.
  • לזהות ולא להזדהות – אחד הכללים שהכי חשובים לי כסוחרת!!!
    תתרכזי בעובדות ורק בעובדות, אין צורך בפרשנות שלך או במחשבות שלך – מה שאת רואה זה מה שזה, תזהי את זה וזהו.
    אם אני רואה שיאים ושפלים עולים אז העובדה היא שהשוק עולה. וזהו!
    לא משנה אם אני חושבת שעוד שניה הוא יירד, לא משנה אם יש לי תחושה שהוא הולך לשבור היום שיאים של ירידות. לא משנה אם הוא התחיל בגאפ למטה או שהחדשות הכלכליות והדוחות שיצאו מעידים על ירידה צפויה.
    מי אני? האם אני מסוגלת להזיז את מחיר המניה? האם יש לי מספיק כסף להניע את המחיר ולקבוע מה השוק יעשה בצעד הבא?
    לא!!!
    וזה גם לא משנה לי.
    אני מזהה את מה שנמצא מולי, ובודקת אם הוא נופל באסטרטגיה שלי – כן או לא, ככה פשוט!
  • זיהוי ותיקוף על ידי מתן שם –
    אני מזהה את הסיבה שבגללה אני נכנסת לעסקה, אני נותנת לה שם שזה בעצם אומר לתת לה תוקף
    ואז אני שוהה בעסקה דרך נשימה (נותנת מרווח למחשבות), מנהלת את העסקה ונצמדת ל-STOP LOSS ול- TAKE PROFIT שהגדרתי מראש.
  • אני מנהלת את הסיטואציה ולא נותנת לסיטואציה לנהל אותי,
    ואני מנהלת אותה בהתאם לכללים ולתוכנית המסחר שלי!
  • אני בוחרת למה להאזין ומה לשמוע
    בזמן המסחר אני בוחרת לשמוע מה שמשאיר אותי ממוקדת ומאפשר לי לנשום להבדיל מחדרי מסחר כאלה ואחרים / קבוצות וואטסאפ עם רעשים שיגרמו לי לקפוץ מעסקה לעסקה מבלי להבין מה אני עושה כי אני לא מנוסה כמו הסוחרים שסוחרים שם ולי באופן אישי זה פחות מתאים,
    אני בוחרת להתרכז במסחר של עצמי ולא מעניין אותי אם סוחר כזה או אחר הרוויח עכשיו 20,000$ ואני רק 200$ או אפילו אם הפסדתי 300$ בזמן שמישהו בקבוצה פרסם שהוא הרוויח 500,000$.
    כל הסיפורים האלה לא מעניינים אותי בלייב בזמן שאני סוחרת.
    יש סוחרים שאני אוהבת ומחשיבה אותם כמנטורים ואני יודעת שיש לי הרבה מה ללמוד מהם ולכן אני אצפה בסרטונים שלהם סוחרים בזמן הפרטי שלי ואלמד מהם בשקט שלי ובקצב שלי מבלי לקחת את הסיכון שאני אתפתה להכנס לעסקה רק בגלל שהם נכנסו אליה מסיבה אחת פשוטה ויחידה –  זה לא חלק מהתוכנית מסחר שלי ולכן אני לא אעשה את זה!
    אגב, באותם חדרי המסחר מדגישים ואומרים לא פעם לא להכנס לעסקאות מבלי לחשב את הסיכון ולא לטעות ולחשוב שהביצועים של המקצוענים הם ביצועים נפוצים, להיפך, באותם חדרי המסחר יש הרבה אזהרות אבל מה לעשות שאני לא תמיד בן אדם חזק שיודע שלא להגרר ולא להכנס לעסקה לא מתוכננת ואז להבהל מהכניסה ולצאת בהפסד.
    לכן זאת הבחירה שלי – לסחור בשקט, וזאת גם הסיבה שבגללה בחרתי את המקצוע הזה – שקט.
    *דוגמא לימים מאוד לא שקטים שנגררתי וסחרתי ללא חוקים, התקופה שבה עשו שורטסקוויז על מניית גיימסטופ, הייתי צמודה ל- REDDIT וקניתי ומכרתי כמו מטורפת, לפעמים הרווחתי מה שהיה נראה עבורי כהמון כסף ובאותם הימים התרגשתי, אני מודה – אבל בשורה התחתונה סיימתי בהפסד.
    מאז למדתי על עצמי ואני יודעת לזהות שאני עדיין יכולה “להגרר” לתוך עסקה ל מתוכננת , שאם כולם יגידו “מהר, מהר טסלה עולה” אני אהיה מסוגלת למצוא את עצמי מעלה מהר את הגרף ולוחצת על קנייה (היום כבר פחות אבל עדיין לפעמים זה בורח לי…)
    בלי לשאול את עצמי למה? רגע? מתי נכנסים? מתי יוצאים? מה מבטיח לי שזה לא הרגע שהמניה מתחילה לרדת (שום דבר…) ולכן עד שיחלפו עוד מספר רב של שנים אם בכלל אני מעדיפה שלא לסחור בזמן שאני קוראת או שומעת דעות של אחרים.
    רק עובדות.

לסיכום כשאני עושה משהו אני עושה אותו בכל הכח ומכל הלב גם בחיי היום יום בדברים הקטנים והגדולים כאחד וגם במסחר החל מההכנה ליום המסחר ובכל עסקה ועסקה!

ודבר אחרון שמשותף למיינדפולנס, בודהיזם ומסחר ואולי החשוב ביותר זה שאנחנו תמיד לומדים, תמיד תלמידים.
לא משנה כמה זמן אני אלמד בודהיזם, אתרגל ואשתתף בקבוצות לנצח אני אהיה תלמידה ואותו הדבר כסוחרת, לא משנה כמה שנים אני אהיה סוחרת תמיד אני אהיה גם תלמידה, תמיד אני אחקור אסטרטגיות כי השוק כל הזמן משתנה ותמיד יש עוד ועוד מה וממי ללמוד ולתרגל גם על המסחר עצמו ובעיקר על עצמי כסוחרת.

וזה הקשר בין מיינדפולנס, בודהיזם, תרגול ומסחר יום.